Hoe beheer ik mijn waterbalans?

Wijzig mijn waterbalans, mijn bodemtype, verwijder irrigatie, mijn TAW aanpassen, voeg een druppelirrigatie toe.

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als u nog geen waterhuishouding heeft aangemaakt, kunt u dit doen door op de Waterbalansen-tegel op uw startscherm te klikken.

⚠️ U heeft een Solarcrop- station nodig, de pyranometer ontworpen door Sencrop.

Toegang tot mijn waterbalans

Om uw waterbalans te beheren :

1. Klik op de Waterbalansen-tegel op uw startscherm

2. Selecteer het gewas dat u wilt volgen

Irrigatiebeheer

Voeg een irrigatie toe

U kunt in de aanvraag aangeven dat u irrigeert of gaat beregenen. Dit zal u helpen de Total beschikbaar water van uw gewas te bewaken en ongewenste waterstress te voorkomen.

Klassieke irrigatie

Om dit te doen:

1. Klik op Voeg een irrigatie toe

2. Vul de datum van uw irrigatie in (in het verleden, heden of toekomst).

3. Voer de hoeveelheid water in die tijdens uw irrigatie is toegevoegd.

Uw waterbalans wordt direct bijgewerkt.

Een druppelsysteem gebruiken

Als u een druppelsysteem gebruikt om te irrigeren, kunt u dit toevoegen door bovenaan uw scherm op Druppel te klikken.

Sencrop - Een druppelsysteem gebruiken

Makkelijk of nauwelijks bruikbare reserve?

De groene zone 🟢 is de reserve die gemakkelijk door uw gewas kan worden gebruikt, wat betekent dat het water uit de bodem kan halen zonder de verdampingsactiviteit te verminderen.

De gele zone 🟨 komt overeen met de reserve die moeilijk te benutten is door uw gewas en kan leiden tot waterstress.

Een irrigatie wijzigen of verwijderen

Als u een fout heeft gemaakt en een irrigatie wilt verwijderen:

Scroll naar beneden naar de beregeningsgeschiedenis onderkant van uw scherm

1. Klik op het pennetje naast de besproeiing die je wilt wijzigen en wijzig de hoeveelheid water of de datum van je besproeiing.

2. Als je een besproeiing wilt verwijderen, klik je op de prullenbak ernaast.

Sencrop - Een irrigatie wijzigen of verwijderen

Bodemtypebeheer

Mijn grondsoort aanpassen

Als u een fout heeft gemaakt bij het maken van uw waterbalans en u wilt de ingevoerde grondsoort wijzigen:

1. Scroll naar de onderkant van uw scherm

2. Klik op Mijn bodemtype bewerken

3. Voer de te corrigeren waarden in

De verhoudingen worden onmiddellijk bijgewerkt. Uw waterbalans wordt onmiddellijk bijgewerkt.

Uw TAW aanpassen

Als u de waarde van uw Totaal Beschikbaar Water (TAW) op een bepaalde datum al weet, kunt u deze handmatig invoeren door te klikken op Mijn totaal beschikbaar water (TAW) aanpassen.

⚠️ Let op: dit schakelt de bodemtype uit en wordt niet in aanmerking genomen.

Beheer van de groeifases

Je kunt eenvoudig de groeistadia van je gewassen volgen via je irrigatiemodule.

Om een groeifase toe te voegen of te wijzigen, hoef je alleen maar:

1. Naar beneden te scrollen

2. Klikken op Voeg een nieuwe stadium toe.

Sencrop - Beheer van de groeifases

Waterbalansbeheer

Mijn irrigatie kalibreren

Standaard wordt uw bodem op 1 januari op veldcapaciteit beschouwd.

Als u een andere waarde hebt waargenomen of uw Totaal beschikbaar water op een precieze datum kent, kunt u dit handmatig wijzigen.

Om dit te doen:

1. Scroll naar de onderkant van uw scherm

2. Klik op Kalibreer mijn irrigatie

3. Voer de te corrigeren waarden in

Mijn waterbalans verwijderen

Als u uw waterbalans op een bepaald gewas niet meer nodig heeft, kunt u deze verwijderen.

1. Selecteer de drie kleine puntjes bovenaan uw scherm

2. Klik op Mijn waterbalans verwijderen

⚠️ Als u uw waterbalans verwijdert, worden ook alle bijbehorende gegevens (irrigatie, grondsoort) verwijderd.

3. Klik op Bevestigen

Het verwijderen van de waterbalans zal geen gewas verwijderen.

Zie het onderstaande artikel om uw gewas te beheren.